elingeviltspår

Alla inlägg den 9 februari 2011

Av Jenny Nyberg - 9 februari 2011 09:59

Tänk vilken glädje det är förenat med att ha hund, och eftersom vi har 4 så måste vi ha 4 gånger så roligt. Om sanningen ska fram så är det igentligen bara en som underhåller oss mellan varven.

Den lilla Griffen har fått en fixide, hon ska ha mina foppatofflor och tugga på en sund innan hon somnar i soffan. Det roliga är att hon får ha dom för hon har inte sönder dom, hon ska bara ha dom där en stund och visst hon tuggar på dom men det blir inga skador på dom. Jag har ändå tänkt köpa nya till nästa sommar.

Sen har hon kommit på att man kan ta ner grytlapparna från sina hängare i köket och suga på dom. Samma där hon har inte sönder dom,hon ska bara ligga och suga tills dom är genomblöta och då lämnar hon dom, varför?


Och nu kommer mina teorier runt varför:

Tofflorna tillhör mig och jag är en viktig person för henne, kanske tycker hon att det känns tryggt att ha något från mig med sig när hon ska sova, som valparna som har en filt som luktar mamma när dom flyttar till nya hem. Sen kan det bara va en fixide som inte har nån bra förklaring.

Grytlapparna trodde jag hon tog för att det luktade mat om dom, men hon är inte värst matglad och kan ta hela dan på sig att äta upp frukosten. Och skulle hon ta grytlapparna pga matlukten så skulle hon nog tugga sönder dom som andra hundar gjort innan henne. En bordercollie jag hade för många år sen gjorde precis så i sin jakt på mat, tur att jag var arbetslös och kunde jobba hårt med honom så han glömde mitt matbegär. Men Tikka har alltså inte sönder dom. Jag tror att just detta beteende är just en fixide, hon gör det bara ibland till skillnad från toffelmysteriet, det är ingen speciell situation som utlöser beteendet och det kan gå väldigt lång tid mellan gångerna, och ibland gör hon det lite oftare.

När jag gick min utbildning på Hundskolan i Sollefteå fick vi lära oss att inte alla beteenden har en bra förklaring, men de flesta oönskade beteenden får man bot på om man avleder och aktiverar på annat.

Men så finns det beteenden som man bara skrattar åt och som inte gör nån skada utan bara är lite charmigt.

Återkommer

Hej

Ovido - Quiz & Flashcards